
Χρειάζονται 3 - 4 τόνοι πέταλα ρόδων για να δώσουν 1 λίτρο ροδέλαιο.
Να γιατί είναι τόσο ακριβό το ροδέλαιο, ανέφερε ο Dr. Μαγιάτης Προκόπης, επίκουρος καθηγητής στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μελετά την ποιότητά του. Είναι πολύ ακριβό γιατί δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδελαίου στην αγορά. Η χονδρική τιμή είναι 4.000 $ το λίτρο. Είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποϊία. Χρησιμοποιείται για καλλυντικά, για aroma therapy, ως ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό και ως ήπιο αντισηπτικό. Δεν χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση. Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται για τη παρασκευή του Αγίου Μύρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Χρησιμοποιείται επίσης για αρωματισμό των τροφίμων.Πρέπει να αναφερθεί ότι η συλλογή των πετάλων στον αγρό γίνεται υποχρεωτικά με το χέρι, πολύ πρωινές ώρες και η απόσταξη πρέπει να γίνεται μέσα σε έξη ώρες την ίδια ημέρα συλλογής. Δείκτες ποιότητας είναι σύμφωνα με τον Dr. Μαγιάτη: η σχέση κιτρονελόλης προς γερανιδόλη και η περιεκτικότητα σε φαινυλαιθανόλη.
Η Φαινυλαιθανόλη είναι αυτή που χαρίζει το άρωμα. Η ποιότητα του ροδελαίου εξαρτάται: από το φυτικό υλικό (Rosa η Δαμασκηνέα), τον τόπο, τον τρόπο συγκομιδής την απόσταξη, τις καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα των ερευνών μας στο εργαστήριο επιβεβαίωσαν την πολύ υψηλή ποιότητα στο ροδέλαιο της περιοχής και παρουσιάσθηκαν στο 13ο Φαρμακευτικό Συνέδριο. Μελετάμε ακόμη τη σχέση του τόπου με την ποιότητα και τις αυτοφυείς ποικιλίες της Κοζάνης.Επίσης μελετάμε την αξιοποίηση των υποπροιόντων, το φυτικό υλικό μετά την απόσταξη. Κλείνοντας την παρουσίασή του ο Dr Μαγιάτης αναφέρθηκε στον Ηρόδοτο πως 2.500 χρόνια πριν επαινεί τους ροδώνες της Μακεδονίας «..φύονται αρωματικά ρόδα με οσμή υπερέχοντα των άλλων».
Να γιατί είναι τόσο ακριβό το ροδέλαιο, ανέφερε ο Dr. Μαγιάτης Προκόπης, επίκουρος καθηγητής στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μελετά την ποιότητά του. Είναι πολύ ακριβό γιατί δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδελαίου στην αγορά. Η χονδρική τιμή είναι 4.000 $ το λίτρο. Είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποϊία. Χρησιμοποιείται για καλλυντικά, για aroma therapy, ως ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό και ως ήπιο αντισηπτικό. Δεν χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση. Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται για τη παρασκευή του Αγίου Μύρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Χρησιμοποιείται επίσης για αρωματισμό των τροφίμων.Πρέπει να αναφερθεί ότι η συλλογή των πετάλων στον αγρό γίνεται υποχρεωτικά με το χέρι, πολύ πρωινές ώρες και η απόσταξη πρέπει να γίνεται μέσα σε έξη ώρες την ίδια ημέρα συλλογής. Δείκτες ποιότητας είναι σύμφωνα με τον Dr. Μαγιάτη: η σχέση κιτρονελόλης προς γερανιδόλη και η περιεκτικότητα σε φαινυλαιθανόλη.
Η Φαινυλαιθανόλη είναι αυτή που χαρίζει το άρωμα. Η ποιότητα του ροδελαίου εξαρτάται: από το φυτικό υλικό (Rosa η Δαμασκηνέα), τον τόπο, τον τρόπο συγκομιδής την απόσταξη, τις καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα των ερευνών μας στο εργαστήριο επιβεβαίωσαν την πολύ υψηλή ποιότητα στο ροδέλαιο της περιοχής και παρουσιάσθηκαν στο 13ο Φαρμακευτικό Συνέδριο. Μελετάμε ακόμη τη σχέση του τόπου με την ποιότητα και τις αυτοφυείς ποικιλίες της Κοζάνης.Επίσης μελετάμε την αξιοποίηση των υποπροιόντων, το φυτικό υλικό μετά την απόσταξη. Κλείνοντας την παρουσίασή του ο Dr Μαγιάτης αναφέρθηκε στον Ηρόδοτο πως 2.500 χρόνια πριν επαινεί τους ροδώνες της Μακεδονίας «..φύονται αρωματικά ρόδα με οσμή υπερέχοντα των άλλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου